Naturliga VS Syntetiska vitaminer

Är det någon skillnad mellan syntetiska och naturliga vitaminer?
Så länge den molekylära strukturen på ett näringsämne är exakt densamma blir effekten exakt densamma. Våra kroppar kan alltså inte urskilja om vitaminerna kommer från naturlig källa eller om de är syntetisk framställda. Det som skiljer vitamintillskotten är främst upptaget mellan dem, dvs hur lätt näringsämnet kan lösa upp sig.

Syntetiska vitaminer
Problemet med syntetiska kosttillskott är att vitaminerna eller mineralerna är bundna till salter eller andra molekyler som är svåra för kroppen att bryta ned. Näringsämnet måste första spjälkas från salterna så näringsämnet frigörs innan de kan tas upp i tarmen. 

Naturliga vitaminer
Vitaminer från naturlig källa innehåller istället organiska salter, till exempel citrat och fumarat är helt klart överlägsna när det gäller spjälkning från näringsämnena. Ett organiskt tillskott eller livsmedel eller tillskott har alltså ett generellt bättre upptag. 

Bieffekter med naturliga näringsämnen
Man ska dock ha i åtanke att bara för ett livsmedel som är ”naturligt” så innebär det absolut inte att näringsämnet måste vara hälsosamt. Naturliga livsmedel kan istället i vissa fall vid hög dosering vara hälsofarligt. Några exempel är grönt te och kanel som i hög koncentrerad dosering visat sig kunna ge leverskador. Muskotnöt och malört som vid högre doser kan ge hallucinationer.   


Behöver vi vitamintillskott?
Att få i sig tillräckligt med näring via maten är i sig inte svårt. Det gäller bara att välja rätt livmedel och skippa hel- och halvfabrikaten som generellt innehåller betydligt mindre närings än vad rena råvaror innehåller. Ett annat problem är den kroniska stressen idag som drabbar väldigt många människor, vilket i sin tur påverkar både bakterie tarmfloran och näringsupptaget. Vilket innebär att trots vi får i oss tillräckligt med vitaminer via kosten så betyder det inte att vår tarm tar upp tillräckligt av näringen från livsmedlen.  

Referenser 

Bandera EV, Gifkins DM, Moore DF, McCullough ML, Kushi LH. Antioxidant vitamins and the risk of endometrial cancer: a dose-response meta-analysis. Cancer Causes Control. 2009;20:699-711.

Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD004183. 

Efsa. Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals by the Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and allergies (NDA) and Scientific Committee on Food (SCF). December 2006.

Dela vidare:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn