Kokosfett – för & nackdelar?


Kokosolja / kokosfett 
är en råvara som slagit igenom ordentligt de senaste åren i Sverige och i övriga västvärlden och var och varannan människa använder kokosfett till allt ifrån hårbalsam, hudkräm, deodorant, hårinpackning, massageolja, mot andedräkt, och i matlagning.

Vilket är en ordentlig uppgång för kokos mot om man jämför bara sedan några år tillbaka då vi ”visste” att mättat fett var dåligt och rent ut av farligt ökade risken för hjärtsjukdomar. Så någonting har ju hänt men de mättade fettets åsikter eftersom kokosfett består uppemot 94% mättat fett.

Men vad är då fördelarna med detta mirakelfett?
För det första är kokos inget mirakel alls, det finns andra fettkällor som är bättre ur andra perspektiv, däremot har kokosfett en del fördelar i jämförelse med t ex vanligt smör eller margarin.

Förbrännande effekt
Kokosfett innehåller stora mängder MCT (Medium Chain Triglycerides) MCT absorberas i magsäcken och tas snabbt upp av tunntarmen vilket innebär att kroppen inte behöver frigöra galla för nedbrytningen av fettet. MCT kan alltså direkt omvandlas till energi på ett effektivare sätt än många andra fettsyror.

Kokosfett har även en termogen (temperatur höjande) effekt vilket ökar förbränningen och omvandlas snabbt till energi i levern istället vilket gör att ytterst lite av dessa fetter går till fettceller och lagras. 

Laurinsyra
Kokosfett innehåller även Laurinsyra som en nyckelkomponent i kokosoljan. Laurinsyra omvandlas i tarmen till momolaurin, som skyddar mot virus och bakterieangrepp, såsom herpes, influensa, mässling och streptokocker. Monolaurin påstås sig även förmåga att lösa upp hiv – virusets ytprotein och förhindrar därigenom formering av viruset. Men hur det funkar exakt lämnar jag till forskarna istället.

Ökar upptaget
Vitaminer och omega 3 fetter tas lättare tas upp om du äter tillsammans kokosfett. En annan positiv egenskap med kokosolja är att fettet tål höga temperaturer vilket är fördel då man steker då mat och proteiner annars lätt denatureras och näringen i maten förstörs. Kokosfett lämpar sig därför väldigt bra att steka och laga mat med.

Och med det sagt 
Är alla mättade fettsyror är absolut inte skadliga för vår kropp, tvärtom! Den stora skillnaden ligger i MCT och LCT fettet. Det vanliga LCT-fettet kan orsaka stora skador på dina kärl men de gör inte MCT fett utan omvandlas till energi och värme istället. MCT fett är en snabb och bra energikälla som ger en långvarig mättnadskänsla.
Har man dessutom har som mål att gå ner i vikt så har kokosoljan många fördelar ur både hälso och vikt perspektiv.

Referenser

Journal of Nutrition”; Physiological Effects of MediumChain Triglycerides: Potential Agents in the Prevention of Obesity; Marie-Pierre St-Onge and Peter J. H. Jones; March 2002

”Obesity Research”; Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men; Marie-Pierre St-Onge, et al.; March 2003

Dela vidare:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Är PT Online För Dig?​

Intresserad? Frågor eller funderingar? Hör av dig så kikar vi närmare på dina förutsättningar och svarar på frågor :)

PT PLATINUM

100% RISKFRITT  – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT STARTKIT

Måttband + Måttvåg + Shaker (395 kr)

PT PREMIUM

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT BAS

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂