Går det att punktförbränna fett?

Punktförbränna? Inte genom träning men genom din livsstil 
som jag tagit upp i tidigare inlägg så är vi människor hormonella, varje hormon påverkar specifika celler och reglerar vår muskeluppbyggnad, fettförbränning och vår fettinlagring, samt var på kroppen vi lagrar in fettet. De hormoner som har störst inverkan på ämnesomsättning är testosteron, östrogen, growth hormone, T3, T4, insulin, IGF-1 och kortisol. 

Tränar du och går ner i vikt 
men ändå behåller kulmagen eller fettet runt höfterna så beror det troligtvis på att du har en hormonobalans i kroppen. För mycket eller för lite av ett hormon kan leda till att du lagrar in fett på specifika områden. Så länge hormonobalansen kvarstår kommer även den specifika fettdepån också att kvarstå.

 
Oavsett kön 
hos både män och kvinnor reglerar våra homon in fettreserver på samma kroppsområden. Det tydligaste exemplet är kvinnor som har oproportionerligt breda höfter, eller män som tenderar till att utveckla kvinnobröst ”bitch tits”, Två inte helt ovanliga exempel på östrogendominans. Kortisol lagrar istället in fett kring mage och buk.

Äter du ensidigt
ensidig kosthållning kan orsaka vitamin- och mineralbrist vilket bidrar till att våra ämnesomsättningshormoner inte fungerar optimalt och förbränningen stannar av. Äter du mycket kolhydrater eller socker kan detta i längden göra dig insulinresistent och kroppen måste överproducera insulin för att få ner blodsockret på normala nivier, insulin leder till att mer fett bildas. Äter du istället för lite fett kan detta också hämma testosteronproduktionen. Kolesterol är testosteronets bränsle och därför bör ca 30 % av kosten komma från fett.

Preventivmedelmånga p-piller innehåller östrogen och gestagen vilket också kan på sikt leda till kraftiga hormonobalanser och kan ge allvarliga hälsoproblem. Överproduktion av östrogen bidrar till lägre testosteronhalter eftersom testosteron aromatiserar (konverterar) till östrogener vid fetma, högre ålder och alkoholkonsumtion, och den här konversionen sker på en mängd olika ställen i kroppen, t ex i fettvävnad.Lösning?
för att korrigera obalansen är det bästa att ta reda på vilket/vilka hormon du har brist eller överproduktion på. En hormonobalans kan bero på dåliga matvanor, livsstil eller medicinering. Ofta kan det räcka med att träna och lägga om kosten för att återställa hormonerna till normala nivåer. Att försöka punktförbränna fett med enbart träning är således i det närmaste omöjligt om du inte tar tag i den bakomliggande orsaken.

 
Referenser 

Effects of dietary fat on androgen secretion and metabolism.Reprod Biol. 2006 

Endometriosis 20 – What Exhibits Hormonal Imbalance To Cause Endometriosis. Kylenorton jan 2009

Effects of cortisol on carbohydrate, lipid, and protein metabolism: studies of acute cortisol withdrawal in adrenocortical failure. J Clin Endocrinol Metab. 2007 

Dela vidare:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Är PT Online För Dig?​

Intresserad? Frågor eller funderingar? Hör av dig så kikar vi närmare på dina förutsättningar och svarar på frågor :)

PT PLATINUM

100% RISKFRITT  – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT STARTKIT

Måttband + Måttvåg + Shaker (395 kr)

PT PREMIUM

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT BAS

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂