Fördelar med BCAA tillskott?

Ett kosttillskott som har blivit extremt populärt de senaste 3-4 åren är BCAA och det känns som att det är fler idag som använder sig utav tillskottet än de som inte använder det. Men frågan är ju om BCAA som tillskott överhuvudtaget är nödvändigt med tanke på att tillskottet inte ens fanns på marknaden för några år tillbaka?

BCAA
Består av 100% protein i fri form som består av tre aminosyror (leucin, isoleucin och valin). Dessa tre är livsnödvändiga eftersom kroppen inte kan tillverka dessa själv. Det innebär att de måste intas via livsmedel eller kosttillskott. BCAA utgör 35 procent av all muskelvävnad i kroppen och ju mer BCAA som finns i musklerna, desto mer kan de att användas för energi samt bromsa nedbrytningen av muskelceller och förhindra muskelförlust. BCAA finns i livsmedel som innehåller protein, de högsta koncentrationerna av BCAA finns i kyckling, nötkött, lax, ägg och vassleprotein.

Fördelar med BCAA som tillskott?
En fördel att ta BCAA som tillskott är att det tas upp direkt och inte behöver brytas ner i magsäcken som mat måste göras, vilket gör att BCAA kan kringgå levern och tarmvävnad och gå direkt till blodbanan och kan därmed öka proteinsyntesen med så mycket som 145 procent i samband med styrketräning.


Fettförbränning

De tre aminosyrorna som ingår i BCAA ökar även fettförbränningen på så sätt att isoleucin förbättrar glukostoleransen (dvs insulinrespons från kolhydrater) medan leucinet ökar fett oxidationen som är nödvändig för fettförbränningen eftersom fett enbart kan förbrännas när fettmolekylerna har lämnat fettväven och finns tillgängliga i blodbanan (lipolys).

BCAA inom sjukvården

BCAA tillskott används inom medicinen för att behandla leversjukdomar, förhindra muskel förlust på åldrande människor. BCAA har även en anti-aging effekt eftersom de ökar bildandet av nya mitokondrier i cellerna.


Hur mycket BCAA behöver för att ge effekt?
För att kunna få effekt av BCAA krävs det att en viss mängd uppnås, så kallat ”tröskelvärde”, vilket är den mängd som krävs för att BCAA proteinerna ska kunna trigga och sätta igång muskeluppbyggnaden. Ca 8-10 gram är en lagom dosering om man väger upp till 70kg, och ca 10-12 gram om man väger 70-90kg för att vara på den säkra sidan. Sedan varierar det såklart på från person till person beroende på hur dess kroppssammansättning ser ut mellan muskler och fett.

Dela vidare:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Är PT Online För Dig?​

Intresserad? Frågor eller funderingar? Hör av dig så kikar vi närmare på dina förutsättningar och svarar på frågor :)

PT PLATINUM

100% RISKFRITT  – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT STARTKIT

Måttband + Måttvåg + Shaker (395 kr)

PT PREMIUM

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT BAS

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂