En nypa salt?

Är salt bra? Nödvändigt, dåligt eller farligt?
För ett par veckor sedan antog jag en ny PT klient som berättade att hon blivit skolad av hennes tidigare PT att utesluta allt salt ur kosten. Det där gjorde mig riktigt irriterad hur man som ”PT/kostrådgivare” antar på sig en annans människas hälsa och sedan ger ut ett sådant extremt dåligt och farligt råd. Därav skrev jag ihop det här inlägget till alla som inte har stenkoll på saltets funktioner.


Vad består salt av?
Salt är ett mineral som huvudsakligen består av natriumklorid och är livsnödvändigt för allt djurliv. Salt används idag som främst en smakförstärkare i maten medan förr i början på 1800 -1900 talet var saltet en viktig konserveringsmetod för att maten inte skulle härskna.

Är salt skadligt?
För mycket salt i maten är sedan länge inpräntat hos oss sedan barnsben att salt höjer blodtrycket och är direkt skadligt för hälsan eftersom högt blodtryck kan skada hjärtat ordentligt eftersom det måste arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen under högt tryck. Idag tillsätts salt i stort sätt överallt i all färdiglagad mat vi handlar i matbutikerna, samt när vi äter ute på restaurang så har kocken redan smaksatt med salt för att maten att smaka mer och godare helt enkelt. Problemet när vi inte vet hur mycket vi får i oss är att vi riskerar att få i oss salt i alldeles för stora mängder, vilket leder till att många människor som ofta äter ute får i sig alldeles för mycket salt.


Kan man få i sig för lite salt?
Saltet en livsviktig mineral för oss och för lite salt leder till saltbrist vilket kan få negativa konsekvenser och leda till trötthet, koncentrationssvårigheter, illamående och muskelkramper. Akut saltbrist uppstår oftast vid uttorkning vid väldigt hög värme eller vid fysiskt arbete eller träning där man svettas ut mer vätska än vad man intar vilket leder till att saltet följer med och minskar i kroppen. Akut saltbrist är riktigt farligt då det kan orsaka förvirring, koma och i värsta fall leda till döden (20 % – 20 av 100 patienter)


Behöver vi salta maten?

Ja det behöver vi om vi så länge vi håller oss till bra mat från ”rena” osaltade livsmedel. Personer som däremot ofta äter ute eller äter mycket hel eller halvfabrikat behöver inte tillsätta extra salt eftersom fabriken eller kocken redan tillsatt tillräckligt med salt i maten.

Val av salt
Min rekommendation när det gäller val av salt så kan du skippa bordssaltet helt och hållet om du inte redan gjort det, bordssalt är en raffinerat och innehåller inte särskilt mycket näring. 


Använd istället jodberikat havssalt eller himalayasalt som har en bättre fördelning mellan kalium och natrium och betydligt mer näring i. Glöm inte att saltet ska vara berikat med jod eftersom jodbrist kan leda till försämrad ämnesomsättning pga hormonsjukdomar som hypetyreos och struma (halsknöl)


Hoppas det här inlägget var till någon nytta. Hörs snart igen!


Referenser

Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease Rod S Taylor, Kate E Ashton, Tiffany Moxham, Lee Hooper, Shah Ebrahim. Editorial Group: Cochrane Heart Group Published JUL 2011

Dela vidare:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Kostnadsfri analys

Är PT Online För Dig?​

Intresserad av vår PT online tjänst? Frågor eller funderingar innan du kör igång? Hör av dig så kikar vi på dina förutsättningar och svarar på frågor.

PT PREMIUM - 24 veckor 4978 kr

40% RABATT

JUST NU: 2980 kr (124 kr per vecka)

PT BAS 12 veckor - 2489 kr

25% RABATT

JUST NU: 1990 KR (165 kr / vecka)