De 3 bästa & sämsta kostillskotten


I det här inlägget tänkte jag lista tre kostillskott som jag varmt kan rekommendera, samt tre kostillskott man inte bör lägga ett öre på så länge man inte har för mycket pengar som man inte vet man ska göra sig av med.

Kostillskott är inget vi måste inta, vi har levt betydligt fler år utan kostillskott än vad det har funnits kostillskott. Men det finns ett fåtal kostillskott som fyller bra funktioner ur hälso- och träningssynpunkt. Jag tänkte gå igenom några kostillskott som jag själv använder och rekommenderar.

1. D-vitamin

På första plats kommer D-vitamin. Anledningen till att D-vitamin är så viktigt för oss är av den enkla anledningen att vi bor i Sverige och stora delar av befolkningen lider av D-vitaminbrist under vinterhalvåret. D-vitamin som egentligen ett hormon bildas i huden genom uv-strålar från solen. D-vitamin är viktigt för framförallt hormonbalansen, näringsupptaget, immunförsvaret, skelettet, ämnesomsättningen och mycket, mycket mer. Många blir även deprimerade av D-vitaminbrist. Vi måste äta närmare ett halvt kilo fet fisk eller 35 ägg för att få i oss tillräcklig mängd D-vitamin, vilket gör att tillskott blir nödvändigt.

2. Kreatin

På andra plats kommer kreatin. Det är inte för att kreatintillskott är nödvändigt på något sätt, utan för att kreatin har så pass många fördelar vid styrkesporter och är så överlägset i prestationhöjande effekt och samtidigt är i princip helt fritt från biverkningar för friska personer. To good to be true-tillskottet med andra ord. Kreatins huvudsakliga funktion i kroppen är att fungera som en energibuffert i form av kreatinfosfat. Vilket i praktiken gör oss starkare och uthålligare och gör så att vi orkar de där sista repsen vi inte hade orkat utan kreatinet. Kreatin ökar också antal satelitceller vilket ger oss mer kvalitativ muskelmassa i längden.

3. Proteintillskott

På tredjeplats blev det nästan en delad plats mellan proteintillskott och omega-3, men jag väljer protein/aminosyror just för att det är praktiskt, billigt och en fullvärdig proteinkälla med hög biotillgänglighet som är lätt att ta upp för tarmarna. Ett kilo proteinpulver med bra kvalité ligger mellan 200-250kr per kilo. Ska vi få samma mängd protein från kött, fisk eller kyckling så räkna med 500-1500kr per kilo rent protein. Därav är proteintillskott ett väldigt smidigt och billigt sätt att fylla ut sitt proteinbehov på.

Och sedan var det dags att rangordna de 3 sämsta och mest meningslösa tillskotten genom tiderna

1. Glutamin

Äran till första platsen tar Glutamin som enligt mig inte ens borde säljas som ett kostillskott utan som ett läkemedel eftersom det används till på sjukhus hos brändskadade samt cancersjuka patienter. Konstigt nog har glutamin sålts och överlevt i över ett decennium utan något vetenskapligt stöd om att det ger någon som helst effekt på friska individer. Såklart beror lyckade försäljningen på hård marknadsföring. Glutamin är totalt meningslöst för friska individer då kroppen tillverkar den aminosyran helt perfekt själv och behöver inte tillgodogöras genom tillskott.2. C-Vitamin

Den mest kraftiga och anti-inflammatoriska vitaminen är just C-vitamin. Det är verkligen ingen dålig vitamin utan fyller verkligen ut sina viktiga funktioner. Men! C-vitamin är en vattenlöslig vitamin och inte fettlöslig, vilket i praktiken betyder att vi kan ta upp väldigt lite av C-vitamin, samt vi kan inte heller lagra den. Med det sagt, att inta flera gram C-vitamin som kostillskott oftast innehåller är totalt bortkastat. Lite grönsaker eller några potatisar räcker för dagsbehovet. Överskottet hamnar direkt i toaletten när du kissar. C-vitamin kan även ha en negativ effekt på träningen läs här.

3. Karnitin 

På tredje plats hamnar L-Carnitine som är en transportmolekyl som påstås bränna fett men det finns inte så mycket mer att säga om det mer än att det är totalt verkningslöst med eventuella placeboeffekter. Vilket iofs kan vara bra effekt i sig, men inte värt att lägga ner pengar på när det finns kostillskott som faktiskt fungerar.

Det här är såklart min topp, botten lista med mitt eget tycke och tänkande kring kostillskott, andra tycker säkert annorlunda. Själv använder jag mig utav Bettyou.se kostillskott som jag också samarbetar med, väldigt bra kostillskott som jag kan stå för. Deras BCAA och Vassle är verkligen värt att testa då kvalitén är hög och smakar ljuvligt!

Jag önskar er alla en toppenvecka!  Maila gärna er förslag på artiklar som ni vill jag ska ta upp; Robin.malmstrom@live.se

Facebook
Twitter

Är PT Online För Dig?​

Intresserad? Frågor eller funderingar? Hör av dig så kikar vi närmare på dina förutsättningar och svarar på frågor :)

PT PLATINUM

100% RISKFRITT  – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT STARTKIT

Måttband + Måttvåg + Shaker (395 kr)

PT PREMIUM

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂

PT BAS

100% RISKFRITT – Inga pengar dras när du anmäler dig. Beskriv din situation och ev. mål så anpassar vi paketet. Det går även bra att ställa frågor. Skulle det visa sig att du inte kan starta så avbryter vi allt! 🙂