Dopamin och solljus

Blogg / dopamin, dvitamin, solljus / Permalink / 0
.
 
Solen gör oss inte bara piggare utan vi mår också ett par hästlängder bättre på köpet.. och förklaringen till varför solen ger oss energi och livslust beror på UV-strålarna från solen som fungerar som naturens eget lyckopiller för människan och väcker våra sätter signalsubstanser i våra hjärnor till liv.

 

När ögats näthinna träffas av dagsljus skickas en signal till hjärnans tallkottkörtel om att stänga av produktionen av sömnhormonet melatonin och istället frisätta signalsubstanserna dopamin och noradrealin som fungerar som hjärnans belöningssystem, vilket sin tur gör oss vaksamma och alerta. Ljus orsakar alltså en ”positiv” stress i kroppen.

Dopamin är nyckeln och ligger bakom allt som vi tycker om att göra. Dopamin behövs för att hjärnans belöningssystem ska fungera och motiverar oss till att gå ut när det är fint väder och hitta på saker som vi gillar att umgås oss med människor som vi tycker om att socialisera oss med, vilket leder till att hjärnan frisätter mer dopamin och vi mår toppen!


Har vi för lågt dopamin försvinner istället livsgnistan och vi blir trötta, mer negativa och många människor går in i till och med in depressioner. Serotoninhöjningen gör också så att vi i allmänhet äter mindre. Vinterns sug efter kolhydrater är helt enkelt en självmedicinering: kolhydrater har visat sig höja halten av serotonin – vilket ger vårt humör en kick.


Vår syn är också central
 för oss och evolutionärt så använde vi förr i tiden våra ögon för att avläsa hotande faror i miljön. Dagsljus frisätter även serotonin i hjärnan vilket ger oss en känsla av mer kontroll och lugn över tillvaron och vi trivs som bäst och känner oss tryggare i ljus än i mörker.

För att bilda dopamin behöver kroppen vitamin B6 och B12 samt mineralerna magnesium och järn. D-vitamin förstärker dopaminet och under det solfattiga vinterhalvåret bör vi som bor i Norden alltid ta extra tillskott av D-vitamin eftersom kroppen bara kan bara lagra D-vitamin några veckorna innan nivåerna börjar sjuka igen.


                             Och med det sagt så gå ut och bara och njut av den svenska sommaren! 
                                                             Förra året var den på en onsdag ;-)

 

PT Online och kostrådgivning

PT Online / Priser / kostrådgivning, kostschema, personlig träning, pt online, ptonline, träningsschema / Permalink / 0

 

PT Online - På dina villkor!

PT Online tjänsten är för dig som värdesätter din tid och söker en smidig och effektiv lösning för att komma i form på ett hälsosamt sätt. PT Online är en smidigare lösning till dig som vill nå dina mål genom individuell rådgivning, optimerade kostupplägg och effektiv träning - på tider som du själv bestämmer! 
 
 

PT Online Före / Efterbilder

 PT Online Kunder Före Efter
 • Gym eller Hemmaträning?
  Tillgång till gym är en fördel men absolut inget krav för PT online tjänsten. Föredrar du istället att träna hemifrån eller utomhus så anpassar jag ditt träningsschema med hemmaövningar.

 • Animaliskt och Vegetariskt Kostupplägg
  I kostupplägget ingår över 50 st nyttiga och enkla recept för frukost, lunch och middagar, vilket gör kosten varierad, lättlagad men framförallt lätt att följa även på lång sikt. Om du äter vegetariskt eller veganskt så anpassar jag givetvis kostupplägget efter dina behov.

 • PT Online ger Friskvårdsförmån
  PT Online tjänsten går sedan 2018 under Kost- och -Motionsrådgivning och går därför utmärkt att använda som skattefri friskvårdsförmån genom sitt arbete eller egna företag.

PT Online Upplägget

PT online är ett smidigt och tidseffektivt sätt för dig som vill komma i form! Det spelar ingen roll vad i landet du befinner dig. Som PT Online ger jag dig individuellt anpassade kost- och träningråd, där allt sköts via mail och Skype med uppföljning 1 gång/vecka och support till mig varje dag vid frågor.


PT Online inkluderar:

 • Personlig Rådgivning
  - Målsättning, Coaching, Uppföljning

 • Anpassat Kostprogram (Animaliskt / Vegetariskt)
  - Baserat på din livssituation och behov
  - Inkluderar över 50 st lättlagade, nyttiga måltidsförslag

 • Individuellt Träningsschema 
  - Effektiva övningar som verkligen ger effekt
  - Inkluderar lättanvända instruktionsvideos 

 • Regelbunden Uppföljning & Feedback
  - Varje vecka följer vi upp resultatet
  - Inkluderar daglig support vid behov

 

PT Online - Priser & Paket

 • PT Online - 3 månader

  - Personlig Rådgivning
  - 1 st Kostschema 
  - 1 st Träningsschema
  - Receptbank med 50 st lättlagade måltidsförslag
  - Rapport och veckouppföljning 
  - Obegränsad support

  1950 kr 
  eller delbetala 650 kr i 3 månader


 • PT Online - 6 månader

  - Personlig Rådgivning
  - 2 st Kostscheman
  - 2 st Träningsscheman
  - Receptbank med 50 st lättlagade måltidsförslag
  - Rapport och veckouppföljning 
  - Obegränsad support

  2950 kr 
  eller delbetala 491 kr i 6 månader
 
Du kan välja om du vill betala hela summan eller dela upp betalningen per månad om du vill. Delbetalningen är räntefri på 3 elle 6 månader och du kan när som helst betala in hela beloppet om du vill. uppläggningsavgift tillkommer på 295 kr. Alla priser är inklusive moms. 
 

Gratis Behovsanayls / Intresseanmälan

Vad har du för mål och vill uppnå med din fysik? Jag gör en gratis behovsanalys där vi tittar närmare på förutsättningarna och svarar på dina frågor och funderingar. 
 
Hör av dig till Robin@nosugarneeded.se så återkommer jag inom kort. 
 
Till top