Spel, hälsa och hur lagom verkligen är bäst

Artiklar, Blogg / Permalink / 0

 


Hälsotrenden fortsätter och fler personer löptränar, lyfter vikter eller deltar i olika träningspass. Det är samtidigt fler personer som har börjat att spela på datorn och i mobilen. Den gamla klyschan om att det fanns två grupper, de som spelar datorspel och de som idrottar, har försvunnit och det har istället upptäckts flera hälsofördelar med att spela – med måtta.

 

 

Motverkar sjukdom
Tack vare ett ökat forskande kring spel och datorspel har det upptäckts oväntade fördelar. Rätt typ av datorspel kan bistå medicineringen för att motverka demens och hjälpa äldre människor att hålla hjärnan frisk och igång. Detta presenterades förra året under vetenskapskonferensen AAAS i Austin. I en studie visade det sig att 65-åringars förmåga att behålla uppmärksamheten på flera olika saker ökade efter bara 12 timmars spelandet. Den här förbättringen var sedan ihållande. Även minnet och igenkänningsförmågan kan öka med rätt slags spel. 

Den här typen av resultat har bidragit till att många börjar att se datorspelande som ett sätt att bibehålla ett friskt åldrande. Det kan användas som ett sätt att fortsätta att utmana hjärna, även när kroppen inte längre orkar göra fysiska aktiviteter.

Koppla av men inte bort
Syftet med alla spel är att de ska vara underhållande. Ett överdrivet spelande kommer att ta bort nöjet och istället riskera att utvecklas till ett tvång eller ett måste. Ett balanserat spelande kan däremot både göra spelaren gladare och mer avslappnad. 

Oavsett spel, vare sig det är FIFA på ett PlayStation eller Super Mario i mobilen, bör det kontrolleras tidsmässigt. Finns det ingen tidsgräns i spelet bör du sätta ett eget larm så att du vet när du ska sluta. Vid årsskiftet infördes nya regler för spel på nätet. Numera måste spelaren hela tiden uppge hur mycket och hur länge hen spelar. Det här gäller vare sig hen spelar på den vanliga spelsajten eller som medlem i en VIP-klubb. Club Royale är en klubb för särskilt inbjudna spelare som har chansen att utnyttja förmåner som privata concierger och account managers. Det finns också en chans att delta i kampanjer med resor och andra evenemang. Men det innebär inte att spelansvaret borttaget utan ansvarsfullt spelande är fortfarande i fokus. 

 

 

Balans
Det finns flera fördelar med att spela. Det är underhållande. Det är socialt. Det kan också vara lärorikt. Men som med allt annat kan det bli för mycket av det goda. I dag räknas ett överdrivet spelande som ett folkhälsoproblem och tyvärr har en negativ utveckling gjort att WHO har lagt till det på sin lista med sjukdomsdiagnoser. Det är därför viktigt att hitta en balans och se till att det finns andra aktiviteter vid sidan av spelet. Kroppen är byggd för att röra på sig och hjärtat behöver komma upp i puls. Fysisk aktivitet bygger upp kroppen, motverkar skador och sjukdomar. Fysisk träning har en stor inverkan på den mentala hälsan och kan motverka depression, ångest och faktiskt också stärka inlärningsförmågan. 

Håll ditt spelande på en rimlig nivå och komplettera det med fysiska aktiviteter. Din relation till spel kommer att bli mycket bättre och spelen kommer fortsätta att vara roliga, givande och förhoppningsvis kunna förbättra åldrandet och minnet. 

 

Till top