Vad är en förkylning och varför får vi det?

Artiklar, Blogg / Permalink / 0
 Det är nästan oförskämt många som är eller har varit förkylda den senaste tiden har jag märkt så jag tänkte skriva lite om vad förkylning är och hur vi förebygger att hålla den borta från oss.
 
Det råder en del missförstånd om just förkylning har jag märkt och många hävdar att förkylningen uppstår när man inte klätt på sig ordentligt och vistas utomhus i kylan. Sanningen är att det är totala motsatsen till varför vi blir förkylda. 
 
En förkylning kräver ett virus för att kunna bryta ut och anledningen till att vi lättare blir sjuka på höst och vintern är för att vi vistas mer inomhus och mer virus sprids. Det är alltså helt omöjligt att bli förkyld som enskild faktor. Däremot orsakar låg luftfuktighet i kombination med låg temperatur så våra kärl i näsan drar ihop sig vilket ökar mottagandet för infektioner. Så att vistas ute i kyla eller rusk gör oss på så sätt lättare förkylda, så ett samband mellan kyla och sjukdom finns men det krävs ett virus för att bryta ut det.
 
Förkylning är när ett virus attackerar vårt immunförsvar och om i vissa fall kan kroppen slå slå ut viruset. Har vi däremot otur blir vi förkylda. Det finns ungefär 600 olika förkylningsvirus som är luftburna, vilket innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylnings viruset med några meters avstånd och kan överleva upp till 7h. 
 
Det bästa sättet att undvika förkylning är att undvika de offentliga platser där mycket folk passerar och vistas under förkylningstider som t ex restauranger, kommunaltrafik eller att ta på dörrhandtag. 
 
Antioxidanter stärker även immunförsvaret och kan hjälpa mot att slå ut viruset och på så sätt undvika förkylningar. Antioxidanter mäts i ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) och är ett mått hur mycket antioxidanter kosten innehåller.
 
Per 100g
Acaibär, torkade 18400
Mörk choklad 13120
Mangostan 12000
Granatäpplejuice 10500
Mjölkchoklad 6740
Katrinplommon 5770
Pekannöt 5770
Yerba Mate 5102
Blåbär 4460
Granatäpple 3307
 
Referenser
 
Psychological stress and susceptibility to the common cold.
N Engl J Med. 1991
 
Influenza virus transmission is dependent on relative humidity and temperature
PLoS Pathog 2007
 
Till top